september 30, 2023

Een wintermiddag in verrassend Zwolle

Tussen kerst en nieuwjaar was ik met familievakantie op de Veluwe. Op een – ijskoude – vrije middag, tussen het peuterzwemmen en game night, was er tijd voor een bezoekje aan Zwolle. Ik kende Zwolle eigenlijk niet, maar het vestingstadje heeft me positief verrast. Je vindt er mooie oude kerken, delen van de vroegere stadsmuur en de prachtige stadspoort: de Sassenpoort. En je kunt er gezellig eten en shoppen natuurlijk!

Ingeburgerd: burgers, bar en lunch

Toen wij aankwamen, was het lunchtijd, dus gingen mijn man en ik aan de hamburger bij Ingeburgerd aan de Nieuwe Markt. Bij binnenkomst was het even zoeken naar een plaatsje, want het was behoorlijk druk. Vanaf de hoge krukken tegenover de drankenbar kun je de grote burgers-, bar en lunchzaak goed overzien. De hamburgers smaakten heerlijk en het was gezellig genoeg om langer te blijven hangen, maar we moesten dóór: shoppen!

La dolce vita bij de Stadspoort

Via de Nieuwe Markt en de Sassenstraat kom je bij de Sassenpoort. En op andere hoek, op de Koestraat 46, vind je de Italiaanse delicatessenwinkel Piccolini. Vol met de mooiste pasta’s (zelfs farfalle met regenboogmotief!), pastasauzen, koffiebonen en andere Italiaanse producten om van te watertanden. De eigenaresse Nicolien weet veel te vertellen, bijvoorbeeld over de heerlijk zoete, jarenlang gerijpte balsamico die we mochten proeven. Na een stevige espresso aan het statafeltje konden we het niet laten een stuk aardbeiennougat te kopen voor thuis. Voor oudjaarsavond, in plaats van oliebollen.

Zwolsch stadsbrood van de Stadsbakker

Oliebollen (de beste van Overijssel 2016) en andere broodheerlijkheden hebben ze trouwens bij de De Stadsbakker op de Blijmarkt 4 (de Koestraat helemaal uitlopen). Het leuke van de winkel is dat de bakkerij en winkel één geheel vormen. Als je in de winkel staat, kun je de bakkers aan het werk zien. De stadsbakker verkoopt ook Zwolsch stadsbrood, in de vorm van de Zwolse binnenstad. Ook kun je er terecht voor desembroden en allerlei soorten speltbrood.

Hebberig op het Gasthuisplein

Twee leuke winkels naast elkaar op het Gasthuisplein: SoortvanWinkel en De Inktpot. Soortvanwinkel is de reizende conceptstore met kunst, vintage, unieke en handgemaakte producten door ontwerpers, kunstenaars en vintage verzamelaars uit heel Nederland. Wij liepen naar buiten met een prachtige A3-postertekening voor in op slaapkamermuur, maar je vindt er ook unieke sieraden en accessoires, ansichtkaarten, etsen en zeefdrukken, kalenders en ‘’te mooi om in te schrijven’’-notitieblokjes en schriftjes. De Inktpot is een walhalla voor iedereen die van tekenen, kleuren of kwaliteitsschrijfwaren houdt. Handletteringstiften in alle kleuren, prachtige dozen kleurpotloden (écht, het kind in jezelf komt weer boven) mooie fineliners en natuurlijk inkten van diverse merken en kleuren, hence the name. Je zou bijna weer handgeschreven brieven gaan sturen in plaats van mailtjes typen.

Subscribe to the newsletter

Fames amet, amet elit nulla tellus, arcu.